250-lecie Kanału Bydgoskiego! Rocznica rozpoczęcia budowy
fot. Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy
W tym roku będziemy świętować wyjątkową rocznicę – 250 lat od #rozpoczęcia budowy Kanału Bydgoskiego, który od ponad dwóch wieków łączy w sobie historię, technikę i piękno Kujaw i Pomorza.
Kanał Bydgoski to nie tylko techniczne arcydzieło, ale również świetny przykład wykorzystania pieniędzy samorządowych w postaci Budżetu Obywatelskiego. Co roku tereny przy Kanale Bydgoskim pięknieją i stają się ponownie miejscem spędzania wolnego czasu mieszkańców.
Cały miesiąc, od 5 września do 5 października, będą trwać obchody 250-lecia Kanału Bydgoskiego. W związku z tym odbyła się dziś konferencja prasowa z udziałem Wojewody Michał Sztybel zapowiadająca te wydarzenia.
Zapraszamy do wspólnego świętowania i odkrywania historii tego niezwykłego miejsca, na przykład w Muzeum Kanału Bydgoskiego. Od dziś można także oglądać wystawę dot. jubileuszu na Moście Staromiejskim w Bydgoszczy.
Materiał: Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy
Czytaj również
- "Prymus Pomorza i Kujaw II". Lista stypendystów z naszego powiatu
- Zimowe wakacje. Uczniowie z naszego powiatu rozpoczną ferie już za tydzień
- Spotkanie Zespołu Roboczego w sprawie S10. Tematem poprawa bezpieczeństwa
- Koncert noworoczny w Maksymilianowie. Przepiękne utwory klasyczne
- Wodna odwaga i piłkarskie emocje. Morsy pomagają najmłodszym
Dodaj komentarz
Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań
8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony# Terytorialnej uroczyście rozpoczęła nowy rok szkoleniowy
(czytaj więcej)Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu
Więcej ruchu to postanowienie# noworoczne, które często już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.
(czytaj więcej)Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!