Dziś mamy 2 stycznia 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
19 maja 2022

Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny

fot. pow.

fot. pow.

Północnoafrykańskie smaki bardzo często są# zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!

Składniki: 

  • 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
  • 500g wołowiny mielonej
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • szklanka wody

Metoda: 

1. W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
2. Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
3. Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
4. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 60 76

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory

Wraz z nadejściem zimowych, #mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.

(czytaj więcej)
0

System lokalizacji AML. Nowoczesne technologie służące ratowaniu życia

Rozpoczyna się tworzenie# systemu, który ułatwi służbom ratowniczym dotarcie do osób wzywających pomocy. Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) podpisał umowę z Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC), aby wprowadzić nowoczesny system lokalizacji o nazwie AML (Advance Mobile Location). System tworzony we współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji, pomoże szybciej i dokładniej znaleźć osoby w potrzebie. Na realizację projektu przeznaczone zostanie prawie 33 miliony złotych. Jego pełne uruchomienie przewidziane jest w 2027 roku.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)