Dziś mamy 2 stycznia 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
12 kwietnia 2022

Wielkanocna zupa chrzanowa. Prosty i szybki w przygotowaniu

fot. pow.

fot. pow.

Staropolska zupa chrzanowa to# pyszne wielkanocne danie. Choć nie jest tak popularna jak żurek to na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna.

Przygotowana na wędzonym boczku (mogą to być również wędzone żeberka), z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i doprawiona solidną porcją chrzanu jest doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie. Tak jak w klasycznym żurku, jej dopełnienie stanowi tradycyjna biała kiełbasa, np. kiełbasa z szynki Kurpiowskie Specjały. 

Składniki:

• 2 białe kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 200 g wędzonego boczku
• 1,5 l bulionu
• 3 łyżki chrzanu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki śmietany do zupy
• Łyżka majeranku, pieprz i sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie
• 2 ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie:

1. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć go na patelni wytapiając tłuszcz.
2. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć w garnku. Dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem i całość wymieszać.
3. Ziemniaki obrać i pokroić.
4. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlać bulion, dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Po ugotowaniu dodać chrzan oraz zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 42 54

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory

Wraz z nadejściem zimowych, #mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.

(czytaj więcej)
0

System lokalizacji AML. Nowoczesne technologie służące ratowaniu życia

Rozpoczyna się tworzenie# systemu, który ułatwi służbom ratowniczym dotarcie do osób wzywających pomocy. Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) podpisał umowę z Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC), aby wprowadzić nowoczesny system lokalizacji o nazwie AML (Advance Mobile Location). System tworzony we współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji, pomoże szybciej i dokładniej znaleźć osoby w potrzebie. Na realizację projektu przeznaczone zostanie prawie 33 miliony złotych. Jego pełne uruchomienie przewidziane jest w 2027 roku.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)