Znakowanie napojów alkoholowych. Nowe wytyczne
fot. IJHARS
20 sierpnia 2024 roku wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa# i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.
Rozporządzenie określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.
Możliwość zastosowania określenia „nalewka”, do tej pory, nie zostało zdefiniowane zarówno w przepisach krajowych jak i Unii Europejskiej. Polacy kojarzą „nalewki” z konkretnymi wyrobami i spodziewają się, że dane produkty zagwarantują im oczekiwane doznania. Wymagania, które zostaną wprowadzone, mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”, otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.
Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy „nalewka”, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:
- nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
- macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika.
Produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.
Kolejną zmianą jaką wprowadza rozporządzenie jest wprowadzenie wymogu podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. Taka zmiana umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego wyboru przy zamówieniu produktów zawierających alkohol. Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych i nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, przygotowanych na miejscu, na życzenie klienta.
Źródło: IJHARS
Czytaj również
- Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań
- Nowe przepisy. Zmieniły się zasady selektywnej zbiórki odpadów
- Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory
- Sylwestrowa domówka w stylu premium. Idealne rozwiązanie
- Jemioła - roślina trująca i lecznicza. Groźny pasożyt problemem w lasach
Dodaj komentarz
Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań
8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony# Terytorialnej uroczyście rozpoczęła nowy rok szkoleniowy
(czytaj więcej)Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu
Więcej ruchu to postanowienie# noworoczne, które często już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.
(czytaj więcej)Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!